Dansk Whisky?

Er dansk whisky unikt eller kopier?

Dansk whisky har gennem de seneste år været i en rivende udvikling og flere producenter har vundet international anerkendelse. Men lad os nu være ærlige.  Meget af det danske whisky har desværre været tappet alt for ungt og 80% er desværre stadig simple kopier af skotsk eller oversøisk whisky.

Men hvad skal dansk whisky egentlig være i fremtiden, og hvilke producenter tør gå deres egne veje for at skabe noget helt særligt?

For mange whiskyentusiaster handler det om at finde en balance mellem traditionelle håndværksmæssige metoder og nyskabende ideer.

Dansk whisky skal først og fremmest være af høj kvalitet og smagsoplevelse, men samtidig også have en historie at fortælle. Det er netop det, der bør adskille dansk whisky fra vores ældre storebrødre.

Nu har vi altså set en whisky lavet på importeret tørverøget malt, lagrer fem år på alverdens sherryfade, og ja denne whisky er tilfældigvis lavet på dansk jord.

Men er det dét vi gerne vil med dansk whisky? At lave kopier af skotske traditioner, som ligesåvel kunne være lavet i Kina, Vietnam eller Polen.

Ikke hvis du spørger mig.

Min holdning er at det kræver mod og nytænkning fra producenterne, til at gå deres egne veje med fokus på danske råvarer og dansk kulturarv.

En af de producenter der efter min mening tør gå deres egne veje, er Fary Lochan i det midtjyske.

Med deres fokus på lokale råvarer og utraditionelle produktionsmetoder har de formået at skabe en unik smagsprofil, der skiller sig ud fra mængden.

Fary Lochan har blandt andet eksperimenteret med brændenælderøg hvilket har resulteret i en række prisvindende whiskyer, der har imponeret både indenfor og udenfor Danmarks grænser.

FAT MOD

I min egen tid som destillatør lagrede vi blandt andet på mjødfade og fade fra lokale danske vinhuse. Her formåede vi at skabe dansk whisky der skiller sig ud fra mængden. “Men smager det så som den whisky vi kender?” Nej måske ikke. Men skal den det?

Det kræver mange år og mange eksperimenter før vi i Danmark har skabt vores egen stil.

Der vil altid være konservative røster som vil mene at “Det smager ikke som den skotske whisky vi kender”

Mit ønske til de efterhånden mange danske whiskyproducenter er “FAT MOD” Vi er mange der hellere vil drikke ægte dansk whisky end “skotske kopier”.

Daniel Franch Hald

Træd ind i min verden, og lad dig fortrylle af de forførende aromaer og smagsoplevelser, som er skabt med kærlighed og hengivenhed.

Følg med

Instagram: @thespiritmaker

© The Spirit Maker 2024